Conversatie aangaan; helpt dit voor uw reputatie management in Google?

Op internet staat iets negatiefs over uw bedrijf. U heeft de mogelijkheid om daarop te kunnen reageren. De vraag is dan alleen wel: Moet u wel reageren? WenS Online Nederland krijgt regelmatig de vraag of u als bedrijf daarop moet reageren. In dit bericht gaan we hier op in.

Conversie aangaan om uw reputatie te beschermen?

Op Internet kunt u veel instructies vinden over hoe u de conversatie aan kunt gaan na een slechte review. De meesten zullen dat ook doen. Op zich allemaal prima en logisch. U reageert immers op iets negatiefs en daarmee laat u zien dat u geen oplichter of slecht bedrijf bent. U wilt de persoon die u verguist juist helpen of op een andere manier overtuigen van uw kwaliteit en service. Maar staat u daarbij ook bij stil dat wanneer u dit doet, dat dit ook naar voren kan komen binnen Google Zoekresultaten.

Wanneer een dergelijk slechte review (met uw reactie daarop) naar voren komt op pagina 1 in Google, kan dit schadelijk zijn voor uw business.

Google

Google denkt vanuit zoekwoorden, links, techniek, indexeren, etc. Een van de dingen waar Google naar kijkt, is verse content. Wanneer u dus reageert op een slechte review, krijgt deze pagina nieuwe content. Hoe meer content er door de tijd op een pagina wordt bijgeplaatst, hoe belangrijker deze pagina voor Google is. Het gevolg daarbij is: de pagina wordt hoger geplaatst in de zoekresultaten. En dat is precies wat er zal gebeuren als u reageert op een bestaande – al wat oudere – publicatie. En dat is nu net iets wat u niet wenst.

Ik heb een aantal keren gezien dat een (negatief) artikel steeg in Google doordat iemand het nodig vond om een reactie achter te laten. Zelfs jaren na publicatie.

Wat moet u dan wel doen?

Heeft u een slechte review gevonden over uw bedrijf? Ga dan niet meteen hierop reageren. Bekijk eerst even hoe actueel dit bericht is. Ons advies om alleen te reageren op nieuwe publicaties. Bij berichten die al wat ouder zijn, loopt u het risico door het teageren dat dit bericht zomaar ineens een paar posities stijgt in de zoekresultaten.

Hoe kan dit zo snel? Dat zult u vast wel denken op dit moment. Dit heeft te maken met de er minder concurrentie is op bedrijfsnamen en persoonsnamen. Daardoor is de component verse / actuele content erg belangrijk.