Broken Links achterhalen? 3 handige tools daarvoor

Een broken interne of externe link is voor alle betrokken partijen vervelend. De bezoeker komt ergens uit waar hij niet uit wil komen, Google komt uit op een dood spoor en de pagina waar u naar linkt krijgt de waarde niet meer gestuurd. Oftewel, een broken link kent alleen maar verliezers.

Wat is een broken link?

Een broken link  is een link die niet juist linkt. Dat is een beetje vaag, maar dat komt omdat een link op verschillende manier “broken” kan zijn. Zo kan men een typefout gemaakt hebben, dus linken naar /bolg i.p.v. /blog. Maar het kan ook zo zijn dat u goed hebt gelinkt en dat de doelpagina verwijderd is. De URL kan gewijzigd zijn en dat er geen redirect is aangemaakt. Het resultaat van het klikken op een broken link is dat u uitkomt op een 404-pagina. Dit zou tenminste zo moeten zijn. Helaas komen we nog steeds websites tegen waar er geen 404 pagina ingesteld is.

Wat moet u doen bij een broken link?

Er zijn feitelijk 2 oplossingen: U past de link aan op uw website of u past de URL aan van de doelpagina.

Wanneer we even teruggaan naar het eerdergenoemde voorbeeld /bolg, dan is het heel duidelijk wat u moet doen. U moet namelijk de link aanpakken bij de bron en /bolg aanpassen naar /blog. Deze optie is in 90% van de gevallen de juiste optie. Maar wat nou als het geen typefout is geweest, maar u wel alle links wilt aanpassen omdat de pagina anders gaat heten? Dan is het niet te doen om ze allemaal handmatig aan te passen. Zeker niet wanneer u de link 100 keer in uw website hebt staan. Wat u dan moet doen, is het instellen van een redirect.

Een redirect is een doorverwijzing, waarmee u eigenlijk zegt: De pagina is verhuisd van X naar Y. Hierdoor weet Google wat hij moet doen en hierdoor komt de gebruiker ook op de juiste plek uit.

3 gratis manieren voor het achterhalen van kapotte links

  1. Screaming Frog is een programma dat kan doen alsof men door uw website gaat/kruipt zoals Google dat doet. Screaming Frog neemt alle URL’s die je gebruikt binnen de website mee en toont daar alle belangrijke informatie van.
  2. Binnen Google Search Console is er een kopje genaamd ‘Dekking’. Als u dan vervolgens rechts op het blokje ‘Uitgesloten’ klikt, dan krijgt u alle dekkingsfouten binnen uw website te zien. De Broken links zijn een van deze dekkingsfouten.
  3. Door simpelweg de URL van de website in te typen, de code in te vullen en door de juiste optie te selecteren kunt u de Online Broken Link Checker al het werk laten doen.