Wat is een sitemap en heeft de website dit nodig?

Waarschijnlijk heeft u de term Sitemap wel eens gehoord. Wanneer dit niet het geval is, is het zeker tijd om u in te lezen over de Sitemap. Een sitemap is immers een belangrijk onderdeel voor de vindbaarheid van uw website. Benieuwd naar wat een Sitemap is? Mogelijk dat uw website deze al heeft, maar hoe weet u dat? Waarom heeft u een sitemap nodig? U leest dit allemaal in dit blog bericht.

Wat is een Sitemap?

Een Sitemap is een eenvoudige manier om Google en andere zoekmachines te vertellen over de verschillende pagina’s die u op de website hebt, die anders misschien over het hoofd worden gezien. Het is een overzicht van alle belangrijke pagina’s op uw website. U kunt de Sitemap ook zien als de inhoudsopgave van uw website. Een Sitemap is dan ook erg belangrijk bij de zoekmachine optimalisatie.

Heb ik een Sitemap nodig?

Voor de SEO is de Sitemap erg belangrijk, want u vertelt met de Sitemap aan de zoekmachines welke pagina’s binnen de website belangrijk zijn om op te nemen in de zoekresultaten. Door Google precies te aan te geven welke pagina’s opgenomen moeten worden, wordt dit proces versneld zijn om op te nemen in de zoekresultaten. Daarnaast kan Google dankzij de Sitemap ook de pagina’s op de website vinden waar geen interne links naar toe gaan. Is er nog geen Sitemap? Google kan dan deze pagina’s niet vinden en dus ook niet opnemen in de zoekresultaten. Heeft u een sitemap nodig? Ja, dit is zeker aan te raden.

Sitemap: HTML of XML?

Wanneer het gaat om SEO dan wordt er vrijwel altijd een Sitemap.XML bedoeld, maar daarnaast is er ook nog sprake van een HTML Sitemap. De XML Sitemap is de belangrijkste en wordt door Google gebruikt om uw website te indexeren. De HTML Sitemap wordt niet vaak meer gebruikt. De HTML Sitemap is meer bedoeld voor de bezoekers van de website, die er uit ziet als elke andere pagina.  Een XML Sitemap is meer gericht op de zoekmachine en is dan ook een ander bestandsformaat dan een HTML Sitemap.

 

Zijn beide Sitemaps nodig voor uw website?

Een XML Sitemap is zeker aan te raden, een HTML Sitemap is minder belangrijk voor uw website. Toch kan deze wel handig zijn voor de bezoekers van uw website, zeker als u erg veel pagina’s hebt binnen de website. Dan kan de bezoeker de Sitemap.html gebruiken om snel de gewenste pagina te vinden binnen de website.

Voor SEO heeft een HTML Sitemap een beperkte toegevoegde waarde. De HTML Sitemap zorgt er immers voor dat de linkstructuur platter wordt, waardoor elke pagina binnen de website in slechts 2 klikken te bereiken is vanaf de homepagina. Daarnaast waardoor Google het ook wanneer iedere pagina bereikbaar is via een klikbare link in de website. Een HTML Sitemap kan er dus nog wel voor zorgen dat de iedere pagina een verwijzende link krijgt binnen de site.

Heeft uw website al een Sitemap.xml?

Weet u niet of uw website al een Sitemap.xml heeft? Dit is zeker belangrijk om te weten. Dit kunt u eenvoudig controleren via de volgende website: https://seositecheckup.com/tools/sitemap-test

Hier dient u de website in te voeren en de tool zal voor u controleren of de sitemap al bestaat.

Een XML Sitemap maken?

Wanneer u nog geen XML Sitemap heeft is het van belang om deze wel te laten maken. Wanneer uw website gemaakt is door een website bouwer, dan kunt u aan deze uiteraard ook vragen of er een XML Sitemap toegevoegd kan worden. Wanneer u gebruik maakt van WordPress als CMS, dan kunt u eenvoudig de plugin Yoast SEO installeren. Deze plugin is in het algemeen een uitstekende SEO plugin voor WordPress. Voor Joomla gebruikers is de Sitemap van OSmap een aanrader.

Een XML Sitemap aangemaakt maar hoe nu verder?

Wanneer u een Sitemap heeft (laten aanmaken) aangemaakt, moet deze nog ingediend worden bij Google. Dit kan via Google Search Console. In Google Search Console kunt u ook direct zien of alle URL’s uit de Sitemap geïndexeerd worden.

Wilt u hier meer over weten of heeft u hulp nodig bij dit alles instellen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.