Google Shopping: hoe werkt het?

Google Shopping is voor webwinkels een interessant marketingkanaal. Potentiële kopers zien in de zoekresultaten van Google de afbeelding en prijs van uw product(en). Doordat uw potentiële klant uw product(en) direct ziet, is de kans groter dat ze het ook daadwerkelijk kopen. Maar hoe werkt het eigenlijk?

Eenvoudig adverteren

Google Shopping is een relatief eenvoudige manier van adverteren waarmee u een breed aanbod van producten onder de aandacht kunt brengen. Het grote voordeel van deze advertenties is dat potentiële kopers zowel de artikel afbeelding, de prijs en uw winkelnaam te zien krijgt en daardoor beter geïnformeerd zijn. Het resultaat: meer conversies. Google Shopping resultaten worden ook wel Google AdWords Product Listing Ads (PLA) genoemd. Dit komt doordat de campagnes die voor Google Shopping worden aangemaakt, gemeten en geoptimaliseerd worden via Google AdWords.

Starten met Google Shopping

Het kan soms erg ingewikkeld lijken om met Google Shopping te starten. Datafeed? Merchant Center? Google AdWords? Het zegt u wellicht helemaal niks. Als u de stappen weet, dan kunt u deze gemakkelijk doorlopen.

Wat is er nodig voor Google Shopping?

Om in Google Shopping te adverteren zijn drie onderdelen nodig:

  • Een datafeed met daarin de producten waarop u wilt adverteren
  • Een Google Merchant account waar u de datafeed inlaadt
  • Een Google AdWords account waar u de shopping campagne in maakt

Datafeed

Een datafeed is een .csv of .xml bestand met daarin gegevens over de producten. Per product staan er onder andere een omschrijving, prijs, verzendkosten, Ean-code (of een andere unieke productcode) en nog een aantal aanvullende gegevens. Tevens is het handig om ook de Google Product Taxonomy toe te voegen. Google heeft een lijst samengesteld van alle mogelijke categorieën waarbinnen u product kan vallen. Door deze regel per product toe te voegen, kan Google producten makkelijker identificeren en kunnen ze vaker vertoond worden.

Merchant Center

Wanneer u een datafeed hebt, moet deze ingeladen worden in het Merchant Center van Google. Gebruik hiervoor het e-mailadres wat u ook gebruikt voor Adwords of Analytics. Het is belangrijk dat u eigenaar bent van de website waarvoor u gaat adverteren. Wanneer u beheerder bent van het Google Analytics account van uw website, kun u uzelf via deze methode verifiëren als eigenaar.

Vervolgens laadt u in het tabblad ‘feed’ de datafeed in. Hier geeft u aan waar Google de feed moet ophalen, hoe vaak dit moet gebeuren en voor welk land u de feed gaat gebruiken. Google zal vervolgens de producten beoordelen. Dit kan maximaal 72 uur duren. Als u bij instellingen ‘dagelijks’ heeft gekozen, wordt de feed steeds opnieuw opgehaald. Dit kan inhouden dat de keuring door Google ook wat langer duurt. De laatste twee stappen in Merchant Center zijn essentieel. U dient de verzendgegevens in te voeren en het Merchant Center te koppelen met uw Adwords account.

AdWords Account

Als de producten in het merchant center zijn goedgekeurd, kunt u de Google Shopping campagne opzetten. Dit doet u in Google AdWords. Kies voor een nieuwe campagne en kies daarbij voor het type: Shopping. U kunt nu de aangegeven stappen doorlopen. Hierbij geeft u aan in welk land u wilt adverteren, welk bod u wil meegeven en ook welke promotie. Bijvoorbeeld: Vanaf €40 gratis verzending. Kies in eerste instantie voor een advertentiegroep met daarin alle producten. Wanneer u deze hebt gemaakt, kunt u de producten binnen deze groep verder verdelen en de resultaten per groep zien.

Tips betreft beleid van Google

Het beleid van Google om te mogen adverteren in Google Shopping is behoorlijk streng. Zorg er voor dat u in ieder geval aan de volgende criteria voldoet:

  • Maak een aparte pagina waarin u uw beleid omtrent verzending en retourneren uitlegt
  • Zorg dat het bestelproces in een beveiligde omgeving staat (HTTPS).

Het volledige beleid van Google Shopping vindt u hier.